A szövetkezetről

A Kikerics Szőlészeti Szolgáltató Szociális Szövetkezetünk 2017. február 9-én alakult 10 alapító taggal.

Szövetkezetünkben olyan személyek látják el a szőlészeti munkákat, akik több évtizedes gazdálkodási tapasztalattal rendelkeznek a szőlészeti ágazatban.

A továbbiakban szeretnénk foglalkozni telepítéssel, támfalak javításával, metszéssel, karózással, trágyázással, kötözéssel, oltással, talajműveléssel, permetezéssel, gyomtalanítással, szüreteléssel és minden más szőlészethez kapcsolódó tevékenységekkel. Tevékenységeinkhez tartozik a szőlőfeldolgozás, szőlészeti bérmunka szolgáltatás nyújtása, prémium kézműves termékek készítése. Ezen belül elsősorban Villányi borok lepalackozásával és értékesítésével foglalkozunk.

FELDOLGOZÁS

A szőlő feldolgozása egy hosszabb folyamatot vesz igénybe.

SZŐLÉSZETI MUNKÁK

Szőlészeti munkák tekintetében a legfontosabb mérföldkövek a folyamatban a telepítés.

METSZÉS

A metszés november és február között történik, majd amikor az idő melegebbé válik, márciustól júliusig…

FELDOLGOZÁS

 

A szőlő feldolgozása egy hosszabb folyamatot vesz igénybe. A szőlő műanyag ládákban érkeznek hozzánk a villányi telephelyünkre, ahol a szőlő bogyózása történik először. Ezután feldolgozzuk a szőlőt, a préselés következik.

 

Ezután elengedhetetlen lépés a must erjesztés, majd a tartályban vagy fa hordóban történő érlelés. Az utolsó lépés a szőlő feldolgozásánál a palackozás.

Csak gasztronómiai értékesítés a célunk, így kisüzemi kézműves prémium termék lesz a szőlőből.

SZŐLÉSZETI MUNKÁK

Szőlészeti munkák tekintetében a legfontosabb mérföldkövek a folyamatban a telepítés, metszés, permetezés, gyomtalanítás, szüretelés.

METSZÉS

 A metszés november és február között történik, majd amikor az idő melegebbé válik, márciustól júliusig, a következő lépés a zöld munka mely magába foglalja a kacsolást, hajtás válogatást, befűzést, tetejezést és törzs tisztítást. Végül, de nem utolsó sorban augusztustól novemberig történik a szőlő szüretelése és feldolgozása.

SZÜRET

A szőlőfürtök leszedése egyszerű munkafolyamat, amit bárki el tud végezni. A szüret nemcsak ezt jelenti, hanem a szőlő leszedési időpontjának helyes megválasztását, a szőlő musttá való feldolgozásának különféle módjait, a must erjesztését és a mindezekkel kapcsolatos egyéb tevékenységeket, így tekintve a szüret a szőlő egyik legfontosabb munkájává válik. A szüretben testesedik meg egész évi munkánk gyümölcse, a termés, amelynek minőségét, mennyiségét- ezeken keresztül értékét- nagymértékben tudjuk befolyásolni a szüret idejének jó meghatározásával és a feldolgozás módjával.

SZÜRET II.

A  termés értékét elsősorban cukortartalom szabja meg, ezért mindig akkor szüreteljünk, amikor a szőlő már teljesen megérett, cukortartalma már nem nő, savtartalma megfelelően lecsökkent, a gyümölcs nem savanyú. A teljes érésre fejlődnek ki azok az illat- és zamatanyagok is, amelyek a szőlő jó ízét és a bor jellegét megadják.

Amikor a szőlő elérte a teljes érést, a bogyók a fajtának megfelelő színeződésűek ( kék, aranysárga, zöldessárga stb.) puhák, héjuk áttetsző, a kocsányok fásodni, barnulni kezdenek. A bogyók leve sűrű, édes, ragadós és a magvak könnyen elválnak a húsos résztől.